دشت های آهوان جزیره هرمز
دشت های آهوان جزیره هرمز یکی از مناطق جنوبی ایران که از دید بسیاری از مردم و گردشگران پنهان مانده است جزیره هرمز است.جزیره هرمز یکی از مراکز گردشگری در خلیجفارس به شمار میرود. این جزیره کوچک است وازتوابع شهرستان قشم می باشد.
نشانه بارز جزیره هرمز کوههای هزار رنگی است که رنگ سرخ آنها بیشتر به چشم میخورد. دشتی که در هرمز آهوها در آن جست و خیز میکنند به دشت های آهوان جزیره هرمز معروف است. امکان مشاهده آهوی زیبای ایرانی ، از فاصله نزدیک که در سطح جزیره آزادانه در حال زیست است یکی از جاذبه های گردشگری این منطقه است.
بومیان با آهو ها رفتار مناسبی دارند و آنها نیز در میان دشت کوچک هرمز می دوند و به هر سو که می روند به خلیج همیشه فارس سلام می گویند. شما نیز اگر گذری به هرمز داشتید، در صورتی که آسیبی به آنها نرسانید مطمئن باشید که تا نزدیکی آنها می توانید پیش بروید و به نظاره شان بنشینید.
هُرمُز جزیرهای بیضیشکل و گنبدی نمکی در خلیج فارس و در ۱۶ کیلومتری بندرعباس است. این جزیره را به علت موقعیت جغرافیایی آن و مجاورت با تنگه هرمز، کلید خلیج فارس میدانند. همین موقعیت است که آن را در طول تاریخ، از نظر راهبردی و بازرگانی از اهمیت خاصی برخوردار ساختهاست.
تاریخچه جزیره هرمز
نوشتار اصلی: فتح هرمز (۱۶۲۲)
هرمز نام بندری معتبر در مصب رود میناب با خلیج فارس بودهاست شهر میناب کنونی بر روی خرابههای این بندر ساخته شدهاست. هرمز قدیم در اوایل عهد مغول تجارت پر رونقی داشتهاست. با هجوم مغولان در حدود سال ۷۰۰ هجری، مردم شهر هرمز ابتدا به جزیره قشم و سپس به جزیره هرمز که در آن زمان زرون (معرب آن جرون که بعدها نام بندری در محل بندرعباس کنونی شد و به تلفظ پرتغالی بندر گمبرون خوانده شد) نام داشت کوچ نمودند و شهری در آن بنا کردند و نام آن را به یاد شهر قدیم خود هرمز گزاردند.الگو:جغرافیای حافظ ابرو
به تدریج و طی قرون بعد این شهر نام خود را به همه جزیره داد و بندر جرون (گمبرون بعدی) نام خود را از آن وام گرفت. عظمت شهر و جزیره هرمز به قدری شد که دو قرن بعد و تا زمانی که توسط پرتغالیها اشغال شد مرکز ولایات خلیج فارس از جمله بحرین بودهاست.
شاه عباس در سال ۱۶۲۲ میلادی جزیره هرمز و سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس را از اشغال پرتغالیها خارج ساخت و شهرهای هرمز و گمبرون را تخریب نمود و بندر عباس فعلی را بر خرابههای گمبرون استوار کرد. هرمز امروز به هیچ عنوان رونق گذشته را ندارد.