پنجشنبه بازار میناب
پنجشنبهبازار میناب بازاری تاریخی در شهر میناب و یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
این بازار هفتگی که در مرکز شهر میناب قرار گرفته از یک سو به بازار میرسد و از سوی دیگر به میدان اصلی شهر متصل میشود. این بازار محل عرضه صنایعدستی، مواد غذایی و تولیدات سنتی و خانگی است.
پنجشنبه بازار میناب، بازار ملی با قدمت ۵۰۰سال در هرمزگان
برخی از تاریخشناسان و مردمشناسان میگویند این بازار قدمتی بیش از ۵۰۰سال دارد و صدها سال قبل در روستاهای میناب نوعی بازار انحصاری به وجود آمده بود به این ترتیب که صنعتگران هر روستا موظف بودند فقط یک کالای انحصاری تهیه نمایند و در روز پنجشنبه همه روستاییان محصولات خود را به شهر میآورند و در پنجشنبه بازار میناب به صورت پایاپای یا خرید و فروش عرضه میکردند.
مثلاً مردم روستای شهوار فقط صنایع سفالگری تهیه میکردند، روستای بهمنی با استفاده از پیش (برگ درخت نخل) در کار تهیه صنایعدستی حصیری بودند و سینی (سُپ) تهیه میکردند، روستای قاسم جلالی بادبزن حصیری و مردم روستای چلو کنتله (صندوق لباس) میساختند.
اگرچه در سالهای اخیر، کارکرد پنجشنبهبازار میناب تغییر کرده و از بازار عرضه صنایعدستی به بازاری محلی و هفتهای تغییر ماهیت داده است اما در قدیم راسته و قسمتهای مختلف این بازار عبارت بودند از: راسته سلمانیها، راسته هیزمفروشها، راسته علوفهفروشها، راسته سبدفروشان و راسته میدان مسابقه که ویژه فروش حیواناتی نظیر اسب و الاغ بود.
پنجشنبه بازار میناب از گذشتههای دور تاکنون محل عرضه صنایع دستی و تولیدات سنتی و خانگی بودهاست و انواع صنایع دستی حصیری، بافتنی، سفالی و جهله (نوعی کوزه)، کوار، گراشی، اشترگلی (اشترکو)، گشتهسوز ، سبد، بادبزن، تک (نوعی زیرانداز)، درپوش کوزه، گلدان حصیری، ظرف میوه، ظرف نگهداری نان و قفس پرندگان، برقع، گلابتوندوزی و زریدوزی لباسها و شلوارهای سنتی که از صنایع دستی منحصر به فرد جنوب ایران است که در این بازار همواره عرضه میشود.
این بازار رنگارنگ، همچون دیگر بازارهای هفتگی محدود به صنایعدستی نبوده و محصولات کشاورزی میناب همچون مرکبات (پرتقال، لیموترش)، خرما، صیفیجات، غلات، گوجه فرنگی، خیار، هندوانه، پیاز، بادمجان و… هم از محصولاتی است که در این بازار عرضه می شود.
به جرأت میتوان گفت در ۹۵ درصد صنایع دستی شهرستان میناب زنان نقشآفرینی میکنند؛ به گونهای که در محل استقرار جدید بازار که در بلوار ساحلی واقع شده، چیزی حدود ۱۰۰ غرفه بهصورت کاملاً سنتی از برگ و چوب نخل ساخته شده و بخشی از آن به صنایع دستی زنان این شهرستان شامل انواع نوارهای تزئینی اختصاص دارد.
پنجشنبه بازار میناب با قدمت چند صد ساله خود هنوز یکی از بازارهای مهم محلی است که از دوران گذشته به جا مانده است. این بازار نمایشگاهی است از انواع کارهای دستی، هنری و فرهنگی شرق هرمزگان. کمتر جای در ایران شما میتوانید چنین تنوعی را در یک روز و در یک جا پیدا کنید.
اما فارغ از همه جذابیتهای فرهنگی، هنری و گردشگری، بازار سنتی میناب را میتوان پایگاه بزرگ تجاری و اقتصادی نامید که هم از قدمت بالایی برخوردار است و هم خاطرات ناگفته فراوانی دارد، تا جایی که مورخان و گردشگران زیادی از رونق و اهمیت پنجشنبه بازار میناب در نوشتار خود یاد کردهاند. گابریل آلفونس، پزشک و محقق اتریشی، به همراه همسرش درابتدای سده اخیر سه بار به ایران سفر کرده است.